Restoran Nasi Kandar kegemaran ramai di Pulau Pinang dan negeri lain – Line Clear bakal ditutup??
Itulah yang disebut dalam kenyataan oleh Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) ke atas restoran sangat terkenal yang sudah beroperasi lama hanya di sebuah lorong kecil di Jalan Penang di Georgetown.
Ia
bakal ditutup difahamkan bukanlah kerana isu kebersihan atau sebagainya
tetapi kerana isu lesen, menurut laporan The Malaysian Insider.
Isu
lesen itu pula bukan kerana mereka tidak dilesenkan tetapi ia timbul
kerana pertelingkahan dalam kalangan empat anggota keluarga pemilik
perniagaan itu yang sebelum ini telah membuat perjanjian untuk
bergilir-gilir menguruskannya.
Sehingga kini restoran itu
dikendalikan oleh Abdul Hamid Seeni Pakir, tetapi ahli keluarganya hanya
membenarkan beliau mengendalikan operasi sehingga 2011 sahaja.
Selepas tempoh itu, ia sepatutnya diserahkan kepada sepupunya Sahubarali China Mohd Hanibah tetapi ia tidak dilakukan.
“Kami
akan berbincang dengan pihak yang berkepentingan dalam masa dua minggu
ini.. Jika gagal, kami terpaksa mengambil tindakan supaya perjalanan
perniagaan itu berjalan mematuhi undang-undang.
“Kami
akan mengambil alih premis itu dengan mengosongkannya untuk menyusun
semula premis perniagaan sejajar dengan peratuan MPPP,” kata Pengarah
Perlesenan Azman Sirun.
Sejarah restoran Line Clear sudah bermula kira-kira separuh abad yang lalu.
Pekerja restoran itu akan melaungkan “Line Clear” untuk memberitahu mereka bersedia untuk pelanggan seterusnya yang sedang beratur.
Line Clear begitu popular dalam kalangan pengunjung tempatan mahupun dari luar Pulau Pinang yang inginkan makanan mamak.
Sahubarali
dan dua lagi pemegang lesen, Abdul Latiff Thulkarunai dan Pathumah
Iskandar bersama pihak MPP mengadakan satu sidang media berkenaan isu
itu hari ini.
Ketiga bersaudara itu, memperoleh lesen dari MPPP
pada 2012 untuk mengendalikan perniagaan nasi kandar, minuman dan roti
canai di Line Clear tetapi mereka tidak boleh meneruskannya kerana Hamid
masih lagi beroperasi di situ.
Menurut Hamid pula, perniagaan Line Clear diasaskan oleh Allahyarham bapanya S.N Seeni Pakir yang datang dari India.
Ketika
bapanya kembali ke India, restoran itu dikendalikan oleh pakciknya
kerana beliau dan adik-beradiknya masih kecil pada ketika itu.
Keputusan
untuk membenarkan ahli keluarga bergilir-gilir mengendalikan perniagaan
itu dibuat ketika bapanya tidak berada di Malaysia, apabila beliau
pulang, sistem itu tidak dipersetujui.
“Ayah saya meninggal dunia pada tahun 1971 dan gagal menghentikan sistem itu, sistem itu terus digunakan,” katanya.
Hamid
yang berusia 76 tahun sudah pula mengendalikan perniagaan itu sejak
1989. Hari ini, dia menjalankan perniagaan itu bersama dengan saudara
mara dari pihak keluarga mereka.
Beliau beliau pernah cuba mendapatkan lesen pada 2009 tetapi gagal.
“Entah
bagaimana, tiga daripada mereka berjaya mendapat lesen pada 2010 saya
rasa.. Kami tidak akan berganjak dari sini dan menyerahkan isu itu
kepada para peguam mereka,” katanya. - MYNEWSHUB.MY