Fu Chok Pulau Pinang? Eiiiuuwwww... Lalu Makan?

Kami pasti ramai yang suka makan kulit tofu kering atau lebih dikenali sebagai Fu Chok.

Fu Chok yang diperbuat daripada kacang soya enak dijadikan ramuan dalam sup, masak lemak dan kadangkala digunakan untuk membalut bahan lain sebelum digoreng rangup.

beancurd_skin21

Malangnya, gambar sebuah kilang perusahaan Fu Chok yang dikongsikan di laman sosial ini pasti membantutkan selera anda.

Bayangkan tahap kebersihan diamalkan pengusahanya apabila pembuatan Fu Chok dilakukan seorang yang berlengging tanpa baju.

Tambah menjijikkan, kolam pembuatan Fu Chok kelihatan berlendir dan amat kotor.

Menurut sebuah laman FB, kilang Fu Chok ini dipercayai terletak di Tanjung Bungah, Pulau Pinang.

kilang fu chok

Sejauh mana kebenaran dakwaan ini, kita mohon Jabatan Kesihatan dan Jabatan Agama Islam tolonglah pantau.

Loya rasa tekak ni bila mengenangkan sayur Fu Chok masak lemak putih yang selama ini jadi kegemaran!

Sumber: Mynewshub.cc