MENJADI Viral di dada-dada Facebook apabila tersebar sebuah gambar
resit bayaran yang menunjukkan harga steak bernilai RM9,388.50 baru-baru
ini.
Mesti ramai mempertikaikan tentang harga makanan tersebut yang dikira sangat overprice dan tidak masuk akal ini.
Kami akan mendedahkan mengapa restoran ini menjual Steak
dan makanan yang begitu mahal sehingga ‘anda perlu membuat loan bank‘ untuk membayarnya.
Tahukah anda, hidangan Steak di Me’nate ini merupakan air tangan dari pakar Daging Istana Ratu Elizabeth?
Maka terdapat golongan tertentu yang merasakan harga yang dikenakan sangat berbaloi kerana kepakaran tersebut.
Memetik laporan Harian Metro, Pemilik restoran Me’nate, Mustaffa
Othman merupakan seorang pakar daging yang pernah berkhidmat di Istana
Ratu Elizabeth di Istana Buckingham, London.
Beliau telah berhijah ke London pada tahun 1989 demi mencari
pengalaman dan pelajaran dalam bidang yang dicintainya, walaupun pada
ketika itu tahap kewangan boleh dikira serba kekurangan dan tidak
mempunyai latar belakang pendidikan tinggi.
Tun Daim bersama Mustaffa Othman menjamu selera di Me’nate |
“Saya bukan jenis kenal erti takut, lantas saya tinggalkan keluarga di Kuala Lumpur serta pergi ke London tanpa duit poket.
“Sebaik tiba di sana, saya tidur di merata-rata tempat kerana ketiadaan wang untuk menyewa hotel atau mempunyai kenalan hampir seminggu.
“Waktu itu, sebenarnya saya ke sana untuk mendalami ilmu ‘master in butchering and culinary di sebuah kolej swasta.
“Ia bukan berkaitan hal akademik sepenuhnya, sebaliknya mengenai kemahiran menguruskan daging, bermula daripada lembu beranak hingga ke dalam pinggan,” katanya ketika ditemui di restorannya di Jalan Kerja Air Lama Satu, Ampang.
Menurut Mustaffa, semasa di sana beliau akan belajar pada waktu siang dan akan bekerja sebagai pemotong daging pada waktu malam di sebuah kedai milik seorang warga Pakistan di London bagi menampung keluarganya di Malaysia.
Waktu bekerjanya ialah dari pukul 3 pagi sehingga 7 malam dan beliau enggan bekerja dengan pemilik kedai bukan muslim kerana risaukan memotong daging haiwan yang haram.
Allah kurniakan rezeki yang terhebat apabila Mustaffa telah ditawarkan bekerja dengan Dawn Group of Companies pada 1991 dengan jawatan dan gaji lebih tinggi.
Syarikat tersebut merupakan syarikat pembekal daging yang tersohor di England di mana mereka merupakan pembekal tunggal sumber daging terbaik untuk istana Ratu Elizabeth.
“Sebelum saya bergelar pemotong daging saya telah diuji terlebih dahulu apabila ditinggalkan di dalam sebuah bilik yang mempunyai paha lembu, sebilah pisau dan batu asah.
“Saya tidak menyedari it sebenarnya adalah satu temuduga di mana saya hanya diberikan 10 minit untuk memotong daging tesebut dan saya pun memotong daging tersebut dengan saiz sederhana kecil.”
Meskipun kepakarannya terbukti, kerjaya Mustaffa bermula daripada bawah iaitu di seksyen pembungkusan daging sebelum naik ke tahap seterusnya.
“Cara orang Barat mengendalikan daging jauh berbeza dengan negara kita. Mereka tiada masalah kesihatan jika memakan daging berbanding rakyat kita yang dimomokkan pengambilannya mengakibatkan penyakit.
“Di sana, lembu yang disembelih akan melalui ‘aging process’, kemudian dingin beku selama tujuh hari. Selepas itu baru daging dipotong dalam skala kecil dan dimasukkan ke dalam plastik vakum selama tujuh hari.
“Pada hari ke-15, baru daging berkenaan dijual di pasaran dan selamat dimakan kerana darah aktif mati pada hari ke-21. Daging memiliki banyak khasiat, oleh itu penting bagi kita mempelajari bagaimana menguruskannya,” katanya yang dipetik dari Harian metro.
Beliau terut memberi tahu bahawa Ratu Elizabeth memegang status Duli
Teramat Mulia, jadi segala perkara membabitkan kerabat diraja harus
dilakukan orang berkemahiran dan terbaik untuk berkhidmat di mahligai
bagi memastikan ‘kemuliaan’ itu.
“Disebabkan kemuliaan itu, tiada perkara mahupun makanan kotor memasuki istana, termasuk daging khinzir.
“Ratu Elizabeth dan kerabat sememangnya tidak memakannya
kerana tahu ia makanan paling kotor di dunia. Mereka juga hanya meminum
alkohol (arak) untuk memanaskan badan, bukan tujuan mabuk.
“Ketika itu saya dan seorang lagi sahabat dari Australia
bertanggungjawab dalam hal berkaitan daging, sama ada memotong, memasak
mahupun menghidang, dan kami bertugas secara bergilir-gilir.
“Dua tahun setengah saya berkhidmat di istana, sewaktu
bertugas saya berpeluang bertemu Ratu Elizabeth. Dia memanggil saya
dengan nama Usman dan juga mesra bertanya soalan kepada pekerjanya,”
katanya yang berusia 61 tahun.
Dalam penyediaan makanan kepada Ratu semua memerlukan protokol dimana
tangan kanan di dada, tangan kiri di belakang badan yang bertujuan
memastikan kuku tukang masak bersih. Tatkala menjawab soalan
dilontarkan Ratu Elizabeth, dilarang sama sekali mengerdipkan mata.
Menurutnya, berpeluang bekerja di istana mengajar dirinya mengenai
etika, kepatuhan, kebaikan, kebersihan. Menafikan sebarang kesukaran
mengerjakan ibadat, Mustaffa berkata, mereka di sana lebih menyukai
pekerja yang mematuhi perintah agama masing-masing.
“Bayangkan surau yang disediakan di istana untuk tiga pekerja
Muslim jauh lebih indah daripada rumah saya hari ini. Pengalaman di
sana adalah perkara terbaik mendidik diri saya.
“Selepas dua tahun setengah berkhidmat di istana, saya
membuat keputusan kembali bekerja di syarikat (Dawn Group of Companies).
Dengan kedudukan kewangan stabil, saya mampu pulang ke Malaysia sebulan
sekali sepanjang tempoh 11 tahun di perantauan.
“Pada 2000, timbul isu penyakit lembu gila dan saya diberi
cuti setahun apabila kilang tutup, namun masih menerima 10 peratus gaji.
Saya pulang ke Malaysia dan enggan kembali ke sana,” katanya.
Membuka Me’nate Steak Hub enam tahun lalu, Mustaffa ingin menawarkan
perkhidmatan makanan daging halal dan segar kepada masyarakat Muslim
khususnya.
Diusahakan bersama teman dan dibantu empat cahaya matanya berjaya
mengekalkan kestabilan restorannya hingga berjaya membuka cawangan di
Wangsa Maju membawa nama Meet U Here.
Memilih kerjaya pakar daging, Mustaffa mengakui kesusahan hidup
keluarga pada masa lampau yang tidak mampu membeli daging kecuali ihsan
dan hari raya korban, membuatkan dirinya meminati daging.
Berkenaan dengan harga yang ditawarkan terlalu mahal, sebenar harga
sepotong daging jenis Matsusaka Wagyu yang dimasak sememangnya tersangat
mahal.
Jadi padanlah dengan harga yang ditawarkan, memang daging yang terbaik digunakan oleh beliau dalam masakkannya.
Buat anda yang gemarkan steak daripada daging jenis ini, pastikan anda tidak lupa membawa kad kredit atau pesan aje menu biasa yang lain, pasti ada yang termampu dan jangan khuatir kerana ia pasti sangat sedap.