"Festival Kuala Lumpur Big Kitchen 2015" yang bermula hari ini hingga Ahad telah dilancarkan oleh Raja Permaisuri Agong Tuanku Hajah Haminah di Dataran Merdeka semalam. - Foto BERNAMA |
KUALA LUMPUR – Budaya makanan Malaysia semakin dikenali di seluruh
dunia dengan Kuala Lumpur menjadi satu daripada ‘syurga’ makanan di
dunia, kata Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku
Mansor.
Beliau berkata bandar raya ini mempunyai beberapa masakan dan
restoran terbaik di dunia dan sangat terkenal dengan campuran dan
kepelbagaian budaya masakan.
“Dan dengan isyarat yang begitu positif dalam peluang perniagaan dan
ekonomi yang begitu baik, banyak restoran dan outlet makanan tumbuh dan
berkembang berikutan permintaan pengguna.
“Buktinya, setakat ini, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur mengeluarkan
7,000 lesen makanan dan minuman di KL yang terdiri daripada gerai
sehingga kedai kopi, restoran jenis kasual dan mewah dengan jumlah yang
dikendalikan generasi baharu semakin meningkat,” katanya semasa berucap
pada Festival KL Big Kitchen 2015 di Dataran Merdeka di sini semalam.
Festival itu disempurnakan Raja Permaisuri Agong Tuanku Hajah Haminah.
“Dan menyentuh mengenai ‘makanan bajet’, KL menawarkan kepelbagaian,
untuk harga yang murah secara perbandingan. Kunjungi gerai di tepi
jalan; anda akan benar-benar merasakan masakan rakyat Malaysia dengan
harga yang berpatutan.
“Sesetengah kedai kopi juga menawarkan peluang menikmati makanan di
tepi jalan dengan meletakkan meja di kawasan pejalan kaki dan mewujudkan
satu gaya tersendiri menikmati makanan,” kata Tengku Adnan.
Mengenai festival itu, Tengku Adnan berkata slogan “Bringing You the
Gastronomic Experience” merupakan cara terbaik untuk menjelaskan
mengenai festival itu yang bertujuan menjadi kuasa menyediakan makanan
terbaik bagi memperkenalkan KL sebagai wadah tumpuan Asia Tenggara.
Beliau berharap semua pihak memberikan sokongan berterusan bagi
mempromosikan KL dan membawa kemasukan pelancong agar mereka kagum
melihat KL dengan potensinya yang sebenar, sebagai nadi negara ini, yang
beliau benar-benar percaya merupakan sebuah bandar raya Asia yang
sebenar.
“Kita perlu berbangga dengan makanan kita, raikannya dan tonjolkan
kekayaan dan kepelbagaiannya kepada dunia melalui Festival KL Big
Kitchen 2015,” katanya. – BERNAMA