SUNGAI PETANI – Kursus Katering Sihat yang diperkenalkan Kementerian
Kesihatan Malaysia (KKM) sejak lima tahun lalu mendapat sambutan
memberangsangkan, dengan lebih 10,000 pengusaha katering sekitar Lembah
Klang, sudah mengikuti latihan berkenaan.
Pengarah Bahagian Pemakanan KKM Rokiah Don berkata, objektif kursus
itu ialah untuk memberi maklumat, pengetahuan dan kemahiran kepada
pengusaha katering di seluruh negara mengenai hidangan makanan yang
lebih sihat dan berkhasiat, saiz hidangan makanan serta cara menghidang
yang betul.
“Kursus ini hanya memakan masa setengah hari atau sehari dan kita
akan menjemput pengusaha katering yang berminat untuk menyertainya, ia
tidak diwajibkan kepada semua pengusaha katering di negara ini,” katanya
selepas Majlis Pelancaran dan sambutan Bulan Pemakanan Malaysia
peringkat negeri Kedah, di sini, semalam.
Hadir sama, Pengarah Kesihatan Negeri Kedah, Datuk Dr Norhizan Ismail.
Rokiah berkata, sebagai permulaan, kebanyakan pengusaha katering yang
mengikuti kursus terdiri daripada mereka yang mengendalikan majlis atau
program anjuran kementerian dan agensi-agensi kerajaan.
“Bagaimanapun pengusaha lain turut digalakkan untuk menyertai kursus
ini. Ia bukan sahaja melibatkan teori tetapi juga amali, kita akan
bawakan cef untuk mengajar mereka cara memotong buah, persembahan
hidangan dan cara hidangan buffet.
Sementara itu, Rokiah berkata, selain Kursus Katering Sihat,
kementerian turut memperkenalkan satu lagi amalan gaya hidup sihat iaitu
menerusi Kafeteria Sihat, yang memfokus kepada kafeteria di klinik
kesihatan dan hospital di negara ini.
Setakat ini, terdapat 47 kafeteria sihat di seluruh negara, katanya. – BERNAMA