Pelbagai menu berasaskan udang galah sentiasa menarik perhatian ramai di Rompin. |
Kepelbagaian menu berasaskan udang galah ditawarkan restoran tersebut sudah pasti membuatkan sesiapa sahaja terliur untuk menikmatinya.
Walaupun baru lebih setahun beroperasi, restoran itu tetap meniti di
bibir pelanggan kerana kelainan dalam kebanyakan hidang udang galah
yang disajikan di premis lain.
Pemilik restoran tersebut, Rohainee Othman, 44, berkata restoran
tersebut memberikan pilihan kepada pelanggan di sekitar bandar ini untuk
menikmati menu yang sama seperti disajikan di 'Gerai Makan Mak Ngah'
yang terletak di Leban Chondong.
"Restoran ini boleh dikatakan cawangan kedua selepas di Leban
Chondong. Bagi sesiapa berada di sekitar bandar dan inginkan rasa
masakan yang sama seperti di Leban Chondong, mereka akan datang ke sini.
"Jadi pelanggan tetap makcik sudah ada dua pilihan untuk menikmati
udang galah. Dulu saya bantu mak berniaga semasa berusia 12 tahun
sehinggalah hari ini legasi ini diteruskan bersama anak-anak," katanya
ketika ditemui mStar Online di kedai tersebut baru-baru ini.
Rohainee berkata istimewaan restoran tersebut adalah pelanggan boleh memilih udang galah segar mengikut gred yang ingin dimasak.
Malah, katanya, berbeza dengan restoran lain, beliau akan memasak sendiri hidangan yang diingini pelanggan seperti masak sambal tomato, lemak cili, sambal petai, lemak tempoyak, goreng kunyit dan stim.
"Hidangan di sini berbeza dengan yang lain kerana ia daripada air
tangan mak cik sendiri. Mak cik memang suka memasak, rasa puas apabila
kita dapat lihat pinggan hidangan licin," katanya yang turut dibantu dua
tukang masak.
Menurutnya, harga udang galah juga berbeza mengikut gred yang mana
gred A++ berharga RM90 sekilogram, manakala gred A pula RM80 selepas
dimasak.
"Udang galah gred B++ pula berharga RM75 sekilogram selepas dimasak
dan gred B RM80. Udang galah yang mentah turut dijual di sini.
"Pelanggan terlebih dahulu memilih udang mengikut saiz dan bilangan
yang mereka inginkan sebelum ditimbang dan ditentukan harga sebelum
dimasak," katanya.
Anak kelahiran Rompin itu berkata, pelanggan tidak mempersoalkan
harga hidangan tersebut kerana berpuas hati dapat menikmati udang yang
besar dan segar.
"Mereka tidak pernah merungut harga masakan di sini mahal. Rata-rata
berpuas hati dan merasakan ia berbaloi dengan wang yang dibelanjakan,"
katanya.
Beliau berkata, selain menjadi tumpuan pengunjung di luar Rompin,
restorannya pernah dikunjungi Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah, Menteri
Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob dan beberapa artis terkemuka negara.
Menyedari Rompin akan dibanjiri petugas media dan orang luar sempena
PRK kali ini, Rohainee memberitahu dia menyimpan kira-kira 100 kilogram
(kg) udang galah untuk memenuhi permintaan pelanggan.
"Saya baharu sahaja ambil stok udang galah pada Selasa lalu tapi
sekarang sudah tinggal sedikit. Sehari boleh habis sampai 30kg.
Permintaan agak tinggi sehingga saya tidak 'menang' tangan," katanya.
Selain itu, beliau berkata, restoran tersebut turut menyediakan
sajian istimewa, nasi goreng udang galah dan mi udang galah yang
dihasilkan menggunakan resipi keluarga pada harga antara RM15 dan RM25
mengikut saiz udang galah.
Restoran turun-temurun yang diwarisi daripada ibunya itu beroperasi pada pukul 10 pagi hingga 10 malam. -mStar