PADANG BESAR – Ikon Perlis, mempelam ‘Harumanis’ secara rasmi
disahkan sebagai hak milik eksklusif kerajaan Perlis setelah pendaftaran
jenama itu diluluskan oleh Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO),
baru-baru ini.
Menurut Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Keselamatan Sempadan
Negeri, Ahmad Bakri Ali kelulusan itu bermakna pihak lain tidak boleh
menggunakan jenama tersebut untuk produk mereka.
Sehubungan itu usaha akan dilipatgandakan bagi meningkatkan
pengeluaran harumanis bagi memenuhi permintaan yang bertambah, katanya
kepada pemberita selepas melancarkan projek pemulihan mangga di Kampung
Udoh Bilal, dekat sini, semalam.
Projek itu dilaksanakan oleh Institut Penyelidikan Pertanian (MARDI)
yang diberi geran RM600,000 oleh Kementerian Pertanian dan Industri Asas
Tani dalam usaha membantu penanam harumanis di Perlis.
Ahmad Bakri berharap MARDI juga menjalankan penyelidikan bagi
meningkatkan kualiti harumanis selain kajian ‘tut’ atau cantuman benih
harumanis dengan mempelam jenis lain yang mempercepatkan ia berbuah.
Ahmad Bakri berkata kerajaan negeri menyasarkan kawasan seluas 1,000
hektar ditanam dengan harumanis menjelang akhir tahun ini berikutan
jumlah terkini telah mencecah 987 hektar tetapi hanya 635 hektar yang
mengeluarkan hasil.
Mengenai aduan harumanis dijual RM60 satu kilogram di Permatang Pauh
semasa pilihan raya kecil Parlimen baru-baru ini, beliau berkata peniaga
tidak boleh dihalang selagi orang ramai sanggup membeli walaupun pada
harga tinggi.
“Jawatankuasa pemantau ditubuhkan oleh kerajaan negeri adalah bagi
membanteras penipuan penjualan buah yang bukan harumanis tetapi didakwa
sebagai harumanis,” katanya.
Ahmad Bakri menasihatkan selain membeli terus dari ladang, orang ramai boleh membeli buah itu di gerai-gerai kendalian FAMA kerana buahnya dilabel dan dijamin oleh agensi itu.
Ketua Pengarah MARDI, Datuk Dr Sharif Haron pula berkata agensi itu
memberi komitmen tinggi untuk menghasilkan harumanis terbaik selain
mendidik petani mengamalkan amalan pertanian baik (GAP).
Katanya MARDI menggunakan mempelam telur dan Sala yang berbuah
sepanjang tahun dalam penyelidikannya tetapi harumanis hanya berbuah
sekali setahun.
“Kami membuat penyelidikan termasuk tut harumanis dengan kedua-dua
jenis itu dan bagaimana karektor ini boleh berlaku pada harumanis tanpa
menjejaskan rasa dan kualiti harumanis,” tambahnya. – BERNAMA