KUALA LUMPUR – Tengku Puan Pahang Tunku Azizah Aminah Maimunah
Iskandariah adalah antara chef selebriti di ‘Festival Kuala Lumpur Big
Kitchen 2015′ selama tiga hari bermula 29 Mei ini di Dataran Merdeka di
ibu negara.
Baginda akan mempersembahkan hidangan kegemaran tempatan iaitu Nasi
Kuning Opor Ayam Kacang pada hari terakhir festival, 31 Mei, kata Datuk
Bandar Kuala Lumpur Datuk Seri Ahmad Phesal Talib.
Berucap pada majlis pengumuman rakan penaja bersama dan Trofi Datuk
Bandar festival itu pada Rabu, Ahmad Phesal berkata kehadiran baginda
adalah atas kerjasama syarikat penerbangan Malaysia Airlines “yang
menjadikan festival ini sebagai platform untuk mereka mempromosikan
jalinan kerjasama mereka bersama Duli Yang Teramat Mulia Tengku Puan
Pahang.”
Beliau berkata baginda telah menghasilkan menu eksklusif iaitu ‘Dari
Dapur Istana” khusus untuk penerbangan luar Kuala Lumpur sepanjang tahun
ini.
Festival makanan ini yang julung kali diadakan dan dianjurkan oleh
Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dengan kerjasama Kementerian
Pelancongan dan Kebudayaan turut menawarkan orang ramai untuk menikmati
lebih 119 jenis makanan.
Resepi dihasilkan secara eksklusif oleh chef tempatan dan antarabangsa, katanya.
Beliau berkata antara chef antarabangsa yang akan turut serta ialah
Chef Christian Mettermeier, pemenang Bintang Michelin (Michelin Star)
yang dibawa oleh syarikat pengeluar barangan elektrik Electrolux.
Sementara chef tempatan yang akan hadir antaranya terdiri daripada
Chef Wan, Chef Datuk Ismail Ahmad, Chef Malcom Goh dan Chef Dr Ezani.
Ahmad Phesal berkata tiga pertandingan akan diadakan sempena festival
itu iaitu pertandingan KL Big Kitchen Big Race, KL Signature Mocktail
dan KL Signature Dish.
Beliau berkata selain masakan, pelbagai bentuk hiburan juga diadakan
termasuk pemuzik jalanan, dan persembahan artis tempatan seperti Zainal
Abidin, Shafinaz Selamat, Dafi dan Najwa Latif. – BERNAMA