Harum manis |
KANGAR – Mangga Harum Manis begitu popular hinggakan ada yang sanggup menempah secara dalam talian seawal ia berbuah lagi.
Namanya sahaja sudah cukup untuk menjelaskan rasa mangga itu sendiri,
yang hanya sesuai ditanam di beberapa bahagian Perlis. Rasanya yang
enak, ranum dan manis menjadikan ia lebih istimewa dan dikenali ramai.
Musim Harum Manis yang biasanya bermula awal April sehingga awal Jun
setiap tahun sering ditunggu-tunggu bukan sahaja rakyat Malaysia malahan
negara seperti Jepun dan Thailand.
PENGUSAHA LADANG PEROLEH PENDAPATAN LUMAYAN
Bagi Ismail Lebai Ayub, 55, yang mengusahakan ladang Harum Manis dan
mempelam Sala di Kampung Baru Panggas, Chuping, berkata, pendapatan yang
diperoleh bagi musim ini sahaja mencecah sehingga RM100,000.
Beliau yang mengusahakan ladang tersebut dengan bantuan Jabatan
Pertanian negeri Perlis selama lima tahun, mampu berpuas hati dengan
hasil yang diperoleh.
Jelasnya, harga Harum Manis boleh dijual antara RM18 hingga RM30
sekilogram. Bagi sebatang pokok Harum Manis secara purata boleh
menghasilkan 200 buah yang boleh memberi pulangan sehingga RM6,000.
Sehingga ke hari ini, lebih 16,000 buah sudah dijual.
Dalam meningkatkan produktiviti buah, beliau turut melakukan teknik cantuman (kahwin) antara pokok Sala dan pokok Harum Manis.
“Biasanya pokok Sala yang tidak produktif, kita cantumkan (kahwin)
dengan ranting pokok Harum Manis guna teknik tertentu jadi boleh
jimatkan guna tanah,” katanya kepada Bernama.
DARI SELATAN KE UTARA CARI HARUM MANIS
Ramai sanggup memandu sejauh lebih 500 km hanya untuk membeli buah mangga ini.
Mohd Zain Abdullah, 50, dari Seremban, nama Harum Manis disifatkannya
“harum” sehingga ke selatan, menyebabkan beliau sanggup datang ke utara
semata-mata mencari buah tersebut.
Malahan, beliau sempat membeli tiga kilo buah Harum Manis dengan
harga keseluruhan bernilai RM90 untuk dihadiahkan kepada kawan-kawan dan
saudara maranya.
Sekilo Harum Manis, biasanya bersamaan satu hingga tiga biji harum manis saja!
Seorang lagi pengunjung dari Seremban, Baharuddin Mat Jahi, 51,
berkata, beliau yang kebetulan mempunyai urusan di Kedah sanggup datang
untuk merasai buah Harum Manis.
Beliau sempat membeli benih pokok sebagai kenang-kenangan dan bercadang menanamnya di halaman rumah.
“Saya selalu dengar orang sebut-sebut, jadi saya datang sini nak beli
buah ini, sambil makan pulut mangga yang terkenal di negeri ini,”
katanya.
Bagi seorang peminat buah mangga, Zarinah Abd Shukor, 51, harga yang
mahal tidak menjadi penghalang kepadanya untuk membeli memandangkan
keenakan isinya ranum dan halus.
“Kita percaya harga mahal sebab nak penjagaan, kos penyelenggaraan, sebab tu harga dia mahal,” katanya.
Ketiga-tiga mereka yang ditemui Bernama di Pusat Pelancongan Agro
Bukit Temiang berpendapat, Harum Manis mampu menjadi satu produk
pelancongan Perlis.
KEPELBAGAIAN PRODUK HARUM MANIS TARIK PELANCONG
Seorang usahawan di bawah Jabatan Pertanian, yang mengusahakan ‘Muna
De Cafe’ di Pusat Agro Pelancongan Bukit Temiang, Beseri, Harum Manis
telah menjadi satu fenomena luar biasa, dan menjadi sumber pendapatan
dan aset pelancongan.
“Ia sumbang ekonomi kepada rakyat Perlis, pemasar, pekebun, pemasar produk,” katanya.
Kafe beliau, jelasnya mendapat kunjungan luar biasa oleh mereka yang
ingin memakan Pulut Mangga, yang terkenal di utara, selain mendapatkan
beberapa produk Harum Manis seperti kordial dan jus Harum Manis.
Selain menjual pulut Harum Manis, beliau turut menjual buah Harum
Manis yang diperolehnya daripada peladang-peladang dan dijual dengan
harga RM30 sekilo.
“Biasa orang jauh datang sini, sambil makan pulut mereka datang untuk
cari buah dan produknya untuk dihadiahkan kepada rakan-rakan,” katanya.
Untuk jualan Harum Manis dan produknya sahaja bagi musim ini, beliau
berkata pendapatan diperoleh boleh mencecah sehingga RM30,000.
Bagaimanapun, beliau berkata bagi memastikan kesinambungan setelah
berakhirnya musim Harum Manis, pihak yang berkenaan perlulah memastikan
buah-buahan tempatan lain seperti cempedak, durian dan mangga lain turut
dikomersialkan.
PERANAN JABATAN PERTANIAN PERLIS
Pengarah Jabatan Pertanian Perlis Zulkepli Amin Mat Jusoh berkata
pesta Harum Manis yang bermula 1 Mei lepas di Pusat Kecemerlangan
Harumanis, Bukit Bintang Batu Pahat, Bintong, Perlis sehingga kini sudah
menarik kedatangan lebih 30,000 pengunjung.
Berbeza dengan tahun sebelumnya, kali ini pengunjung boleh menaiki
kereta api khas dengan bayaran RM3, sambil diberi penerangan berkenaan
Harum Manis oleh pegawai bertugas, sebelum ke tempat pembelian buah yang
terletak di dalam ladang seluas 60 hektar milik Jabatan Pertanian
Perlis.
“Secara ini pengunjung juga boleh belajar mengenai Harum Manis, cara
pemprosesan, pengumpulan, nak kenal buah rosak macam mana, bezakan buah
Sala dan Harum Manis,” katanya.
Beliau berkata, sambutan tahun ini amat memberangsangkan dan luar
biasa sehinggakan pengunjung dinasihati menghadkan pembelian bagi
memberi peluang kepada pengunjung lain membeli dan merasa mangga Harum
Manis.
Bagi musim ini sahaja, seluas 655 hektar ladang telah menghasilkan kira-kira 3,200 metrik tan Harum Manis.
“Ladang Jabatan Pertanian seluas 60 hektar di pusat ini menghasilkan
150 metrik tan bagi tahun ini berbanding 100 metrik tan tahun lepas,”
menurutnya . – BERNAMA