Gambar Hiasan |
KUALA LUMPUR – Kementerian Kesihatan mengambil maklum isu pengharaman
sementara penjualan mee segera jenama Maggi di India seperti
yang dilaporkan oleh beberapa media cetak dan elektronik semenjak
kebelakangan ini.
Pengharaman sementara tersebut dibuat oleh pihak
berkuasa di India susulan daripada penemuan kandungan logam berat
plumbum melebihi had yang dibenarkan oleh undang-undang negara tersebut
di dalam mee segera jenama berkenaan.
Seksyen 13 Akta Makanan 1983 memperuntukkan mana-mana pihak yang
terlibat mengimport, mengedar, menyimpan atau menjual makanan yang ada
dalam atau padanya apa-apa bahan yang beracun, merosakkan atau selainnya
memudaratkan kesihatan adalah melakukan satu kesalahan dan apabila
disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM100,000 atau penjara selama
tempoh tidak melebihi 10 tahun atau kedua-duanya sekali.
Dalam hal ini, Kementerian Kesihatan ingin memaklumkan bahawa mee
segera jenama Maggi yang dijual di negara ini dikeluarkan oleh kilang di
dalam negara dan tidak diimport daripada India.
Kementerian Kesihatan
juga telah menjalankan verifikasi ke atas program jaminan keselamatan
makanan yang dilaksanakan oleh kilang yang mengeluarkan mee segera
berkenaan dan mendapati bahawa pengurusan kilang tersebut telah
mengambil segala langkah yang perlu untuk memastikan makanan yang
dihasilkan adalah selamat.
Di samping itu, hasil pemantauan yang dijalankan oleh Kementerian
Kesihatan ke atas mee segera pelbagai jenama di pasaran
tempatan termasuk yang diimport mendapati bahawa tiada sampel dikesan
mengandungi plumbum melebihi paras yang dibenarkan di bawah Peraturan
Peraturan Makanan 1985.
Dengan penjelasan ini, orang ramai tidak perlu khuatir kerana
aktiviti pemantauan dan penguatkuasaan keselamatan makanan sentiasa
dijalankan bagi memastikan makanan di pasaran adalah selamat.
Sekiranya
pengguna merasa ragu-ragu dengan status keselamatan sesuatu makanan di
pasaran, pengguna boleh membuat aduan kepada Kementerian Kesihatan
melalui Jabatan Kesihatan Negeri atau Pejabat Kesihatan Daerah terdekat
atau melalui laman sesawang Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan
(BKKM) http://fsq.moh.gov.my atau facebook BKKM www.facebook.com/bkkmhq.
Datuk Dr. Noor Hisham bin Abdullah
Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia
SUMBER : Kementerian Kesihatan Malaysia
UNTUK MAKLUMAT LANNUT, SILA HUBUNGI:
Nama : Nor Suzaman B. Abdul Rahman
Pegawai Perhubungan Awam
Unit Komunikasi Korporat
Kementerian Kesihatan Malaysia
Tel : 013 399 7025 / 03 8883 3470
Emel : n.suzaman@moh.gov.my – BERNAMA
Nama : Nor Suzaman B. Abdul Rahman
Pegawai Perhubungan Awam
Unit Komunikasi Korporat
Kementerian Kesihatan Malaysia
Tel : 013 399 7025 / 03 8883 3470
Emel : n.suzaman@moh.gov.my – BERNAMA