LONDON - Makan banyak ikan salmon, sardin dan makerel mampu mengurangkan risiko hilang penglihatan.
Kajian yang dilakukan oleh Universiti Lousiana mendapati bahan kimia yang terdapat dalam ikan berminyak berupaya meningkatkan hayat sel yang penting untuk penglihatan, sekali gus dapat mengelakkan kemerosotan penglihatan akibat pertambahan usia.
Para pengkaji menyatakan bahawa minyak omega-3 membantu sel retina mata ‘kebal’ dengan sebarang tekanan seperti kehilangan bekalan darah.
Menerusi beberapa ujian makmal, sel mata manusia yang berterusan terdedah kepada cahaya boleh dielakkan daripada rosak sekiranya mereka mengambil minyak ikan dalam pemakanan setiap hari.
Kehilangan penglihatan menjejaskan kehidupan kira-kira dua juta orang di seluruh United Kingdom dan 600,000 kes daripadanya merupakan kemerosotan makula berkaitan faktor usia.
Ketua pengkaji, Prof. Nicolas Bazan berkata, retina adalah satu lapisan tisu nipis yang menyelaputi bahagian belakang dalam mata dan berfungsi menukar cahaya menjadi isyarat, yang seterusnya dihantar ke otak dan ditafsirkan kepada penglihatan.
“Kerosakan retina menyebabkan kemerosotan makula, yang memainkan peranan untuk mentafsir apa yang kita lihat secara langsung, termasuk ketika membaca, menulis dan melihat warna.
“Biarpun minyak ikan juga mengandungi omega-6 AA yang boleh menyebabkan radang dan seterusnya mengakibatkan kerosakan sel retina, namun omega-3 DHA berperanan untuk mengubah fungsi omega-6 AA,” katanya kepada Mail Online.
Dalam beberapa eksperimen makmal yang dilakukan, kumpulan pengkaji mendedahkan sel retina mata manusia dan tikus hidup kepada cahaya secara tetap dan hasilnya menunjukkan pengambilan omega-3 DHA membantu melindungi sel retina daripada rosak.
Bazan menjelaskan bahawa kajian tersebut menunjukkan DHA adalah penting untuk perlindungan kesihatan mata.
Sumber: Utusan Online