Resepi Kedah: Gulai Riaih Pisang Ala Kampung!


Bahan nak pakai:

Dagin lemuu

Hat belah dalam batang pisang tu...

Santan

Serbuk Kari Dagin (bancuh dengan sedikit ayaq untuk buat mcm pes tu..)

Garam secukup rasa

Minyak untuk tumihhh...


Bahan Tumih:

Bawang Putih (rincik haluih)

Bawang Merah (rincik haluih)

Halia (rincik haluih)

Kulit Kayu Maneh

Bunga Lawang

Daun Kari


Cara-cara nak buat gulai:

1. Amik hat bahagian dalam batang pisang hat lembut tu. Hangpa potong serong batang pisang. Lepaih tu bagi cuci getah-getah pisang hat dok melekat terjurai tu...

2. Lepaih cuci, lumoq batang pisang dengan kunyit...

3.  Lepaih tu ready dengan bahan-bahan tumih (bawang merah, bawang putih dan halia hat dah rincik haluih tu laaa...) 

4. Bagi panaih belanga ka, periuk ka. Dah panaih, teruih tumih bahan-bahan tumih tu (bawang, halia, daun kari, kulit kayu maneh, bunga lawang) sampai kaler perang.

5. Campor serbuk kari dagin dengan ayaq, bancuh bagi sebati elok. Jangan bagi cayaq sangat.

6. Biaq pi kat dia, tumih sampai masak, mendideh, sampai pecah minyak, boh garam secukup ghasa lidah hangpa...

7. Boh dagin yang dah dipotong kecik, jangan dok boh seketoi buak besaq tu! Pada-pada la hangpa nak makan satgi. Kalau ada tulang ngan perut lemu, boh hat tu dulu.. 

8. Masak bagi lama sikit sampai dagin tu empok, lembut sikit nak ghekah satgi...

9. Bila dagin dah empok, baru hangpa boh batang pisang tu.

10. Laih sekali, baru la hangpa boh santan. Tu pun lepaih dagin ngan batang pisang dah sekata dalam gulai tu. 

11. Biag pi dia mendideh sampai masak...

Siap! Cuma sebelum tutup api tu, hangpa rasa tengok tawaq ka masin ka. Kalau tawaq, tambah garam. Kalau masin, tambah ayaq sikit pun takpa. Tapi jangan ceroi sangat.. tak best sangat kalau ceroi-ceroi ni...

Dah okay? Haaa.. hidang la. Jangan lupa bismillah, baca doa makan, syukur kita kat Allah bagi rezeki. Sedap pulak tu!